Oersted A/S

Oersted A/S (ORSTED.CO)

OMXC (Copenhagen Stock Exchange)

Åben

626.20

Kurs

625.20

Ændring %

0.03%

Ændring

0.20

Udvikling

Finansiel information

Dato Åben Luk Høj Lav Volume

Om værdipapiret

Kurs

625.20

Valuta

DKK

Åben

626.20

Høj

629.20

Lav

622.40

År Høj

688.20

År Lav

423.50

Ændring Idag

0.20

Ændring %

0.03

Ændring Igår

625.00

Børsværdi

262822300000

Volume

134876

Antal aktierf

420381080

Investering i Ørsted

På denne side lærer du alt, hvad der er vigtigt om Ørsted-aktien. Du kan se aktiekursen, læse vores prognoser, dykke ned i historien og lære hvordan du let kan købe Ørsted-aktier med få klik på din computer eller telefon.

Ørsted blev stiftet af den danske stat i 1972 og er Danmarks største energiselskab – og desuden en af Nordeuropas førende energikoncerner med hovedsæde i Danmark.

Siden 2012 har Henrik Poulsen været administrerende direktør hos Ørsted. Han har tidligere arbejdet for store virksomheder som TDC, LEGO og Novo Nordisk.

Overordnet er Ørsteds forretning baseret på at fremskaffe, producere, distribuere, handle og sælge energi i Nordeuropa. England er det største driftsland – foran Danmark og Tyskland.

Ørsted blev i 2006 lagt sammen med 5 andre danske energiselskaber: Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energi og Frederiksberg Forsyning. Fusionen blev godkendt af EU-kommissionen i marts 2006.

Direktør i brancheorganisationen Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, udtaler i en kronik i Politiken i november 2019, at han mener, man bør sælge statens aktier i Ørsted og i stedet smide fortjenesten på omkring 120 mia. kroner i en fond, som skal sikre den grønne omstilling.

I 2025 vil de havvindmøller, Ørsted har bygget, ifølge Ørsted selv producere vindstrøm til 30 millioner mennesker. Det betyder, at Ørsted på under 10 år mere end tredobler produktionen af vindstrøm fra havvindmøllerne.

Men hvordan ser Ørsteds aktier ud i dag? Det undersøger vi i herunder.

Historien bag Ørsted

Ørsted blev grundlagt under navnet Dansk Naturgas i 1972. Navnet blev året efter ændret til
Dansk Olie og Naturgas A/S i 1973, til DONG Energy i 2002 og senest til Ørsted i 2017.

Ørsted er opkaldt efter den verdensberømte danske fysiker H.C. Ørsted, som tilskrives opdagelsen af elektromagnetismen, hvilket skete i 1820.

Da virksomheden blev skabt var det for at stå forrest for udviklingen af energiaktiviteter i Danmark i 1970’erne. Gennem tiden har Ørsted ekspanderet gennem organisk vækst og opkøb – ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa.

I 2004 kom der en aftale i stand mellem VK-regeringen, Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti om en børsnotering af Ørsted, der dengang hed DONG Energy. I 2013 blev der endeligt bekræftet en aftale. Børsnoteringen ville dog først komme på tale efter en årrække og efter gennemførsel af en kapitaludvidelse.

Ørsted kom ud af 2012 med et underskud på 4 mia. kr. I november 2012 meddelte topchef Henrik Poulsen, at firmaet skulle spare en milliard kroner på deres 2013-budget, hvilket blandt andet skulle ske gennem fyringer af mellem 500 og 600 medarbejdere. Det endelige antal af fyringer nåede dog “kun” op på 324.

Siden Ørsted blev børsnoteret i 2013 har aktien oplevet en samlet stigning på over 150 procent, og statens aktier i Ørsted er nu omkring 125 mia. kroner værd. I dag ejer den danske stat majoriteten af Ørsted med 50,1 procent af aktierne.

Gennem de senere år har Ørsted flyttet fokus fra at være naturgaskilde, engrossælger, efterforsker, samt gas- og olieproducent, til at være et integreret energiselskab med aktiviteter i hele værdikæden.

I 2017 solgte Ørsted alle olie- og gasaktiviteter og skiftede dermed fokus fra olie og gas til vindenergi og biomasse.

Berlingske lavede i oktober 2019 en opgørelse over Danmarks 1000 største virksomheder målt på omsætning. På sjettepladsen finder man Ørsted med en omsætning på 75.520 mio. DKK. Det eneste andet energiselskab, der overgår Ørsted målt på omsætning, er Vestas Wind Systems, der ligger på en samlet femteplads med en omsætning på 75.530 mio. DKK.

I november 2019 meddelte Ørsted, at de har en intention om at udstede grønne seniorobligationer i taiwanske dollars med henblik på at skaffe grøn finansiering til Ørsteds investeringer i den taiwanske havvindsektor. Ørsted har desuden en ambition om at udfase kul inden 2023.

Sådan køber du Ørsted-aktier

Har du besluttet dig for at købe Ørsted-aktier, kan du bedst gøre det gennem en mægler online. Der skal ikke mere end tre trin til for at købe Ørsted-aktier:

1. Find ud af, hvor mange aktier, du vil købe

Den første vigtige beslutning du skal tage er, hvor mange aktier du gerne vil købe fra Ørsted. På den ene side skal du overveje, hvor meget af dit budget, du ønsker at bruge på at købe Ørsted-aktier. Samtidig må du overveje, hvor meget risiko, du er villig til at tage.

2. Vælg den rigtige mægler
Når du ved, hvor mange Ørsted-aktier du vil købe, skal du vælge en mægler. Her skal du være meget opmærksom på, hvem du vælger. Onlinemæglere som eToro og Plus500 adskiller sig fra hinanden på mange punkter i forhold til omkostninger ved handel og indlån. Desuden afviger brugergrænseflader og tilgængelige funktioner sig markant fra hinanden. Sæt dig derfor grundigt ind i fordele og ulemper ved forskellige onlinemæglere.

3. Køb Ørsted-aktier online
Efter at have besluttet dig for, hvilken online-mægler, du vil vælge, skal du registrere dig. Normalt kræver det ikke mere end en e-mail-adresse og et telefonnummer. For at kunne indbetale et beløb til handel skal din konto verificeres. Det kan være, du bliver bedt om at uploade et foto-ID til formålet. Når du har klaret det, kan du deponere pengene. Når pengene er modtaget, kan du købe Ørsted-aktier.

Ørsteds aktieprognose 2020

I slutningen af oktober 2019 kom Ørsted ud med deres regnskab for tredje kvartal af 2019.

Regnskabet for tredje kvartal overraskede over det meste af linjen i forhold til analytikernes forventninger, og selvom Ørsteds omsætning ligger lidt lavere end analytikernes forventninger, er driftsindtjeningen til gengæld en del højere.

Men det skuffede investorerne, da Ørsted i samme ombæring meldte ud, at de har justeret deres langsigtede mål, fordi det ikke helt går som forventet i 2019. Nedjusteringerne skyldes blandt andet prognoserne for havvindproduktionen.

Der er nye beregninger, der viser, at Ørsteds hidtidige prognoser har overvurderet energiproduktionen i en række havvindmølleparker, og det har fået Ørsted til at sænke de langsigtede forventninger. Det forklarer virksomheden i en fondsbørsmeddelelse, som de har sendt ud sammen med kvartalsregnskabet.

“Selvom justeringen af vores produktionsprognoser er negativ, er vi overbeviste om, at Ørsteds adgang til data og avancerede analysemodeller vil være positiv for vores langsigtede konkurrenceevne,” skriver Ørsted i en meddelelse til regnskabet.

I øjeblikket ligger Ørsted-kursen på omkring 577 DKK.

Konklusion

Virksomheder, der vokser i indtjening, har en tendens til at være de bedste i forhold til udbyttebeholdninger på lang sigt. Kig derfor nærmere på tallene for Ørsteds indtjeninger, inden du beslutter dig for, om du vil investere i Ørsted-aktier.

Den nylige nedjustering hos Ørsted gør, at aktien er faldet med 10 procent, efter regnskabet for tredje kvartal af 2019 blev offentliggjort i slutningen af oktober 2019.

Derudover er det blevet meldt ud, at Ørsted vil reducere de årlige administrationsomkostninger med 500-600 mio. kr. fra 2020 til 2022. Cirka halvdelen af besparelserne skal komme fra omkostninger, der falder bort på grund af frasalget af danske aktiver. Den anden halvdel af besparelserne vil komme fra besparelser i Ørsteds stabsfunktioner. Ikke den bedste kortsigtede fremtid for Ørsted, ser det umiddelbart ud til.

Investorerne er skuffede, og nogen eksperter peger på, at Ørsted-aktien ikke er den den mest sikre at investere i for tiden – altså med mindre, du som eventuel kommende investor har tålmodighed til – og mulighed for – at investere langsigtet. Energibranchen vil nok altid være relevant at kigge på, fordi der konstant er behov for nye, innovative løsninger i forhold til energi. Desuden taler vindenergi og andre energikilder ind i en aktuel samfundsmæssig diskussion om bæredygtighed.

eToro

Vores bedømmelse

Invester i aktier, kryptovaluta, ETF'er eller kopier andre investorer direkte fra din mobiltelefon eller computer.

Fordele Ved Platformen

 • Køb Aktier Uden Kurtage
 • Stort udvalg af aktier fra USA
 • Kun danske aktier som CFD’er
 • Kopier Andre Investorer Automatisk

Nordnet

Vores bedømmelse

Nordens største børsmægler. Invester i aktier, obligationer, fonde og ETF'er med mulighed for pension.

Fordele Ved Platformen

 • Dansk kundeservice
 • Alle danske aktier
 • Kurtage på min. 29 kr.
 • Pensionsopsparing + månedsopsparing
 • Automatisk indberetning til SKAT

DeGiro

Vores bedømmelse

Kendt for at være en af de billigste online børsmægler på nogle aktier. Invester i aktier, obligationer, fonde og ETF'er.

Fordele Ved Platformen

 • Kurtage på 12 kr + 0,038% på danske aktier
 • Kurtage på 0,50 euro + USD 0,004 pr. aktie på USA aktier
 • Dansk kundeservice
 • Køb danske aktier