PANDORA A/S

PANDORA A/S (PNDORA.CO)

OMXC (Copenhagen Stock Exchange)

Åben

355.80

Kurs

358.10

Ændring %

0.84%

Ændring

3.00

Udvikling

Finansiel information

Dato Åben Luk Høj Lav Volume

Om værdipapiret

Kurs

358.10

Valuta

DKK

Åben

355.80

Høj

362.90

Lav

355.00

År Høj

382.90

År Lav

217.20

Ændring Idag

3.00

Ændring %

0.84

Ændring Igår

355.10

Børsværdi

35510000000

Volume

360654

Antal aktierf

100000000

Investering i Pandora

På denne side lærer du alt, hvad der er vigtigt om Pandora-aktien. Du kan se aktiekursen, læse vores prognoser, dykke ned i historien og lære hvordan du let kan
købe Pandora-aktier med få klik på din computer eller telefon.

Pandora er et dansk børsnoteret smykkefirma, der blev stiftet i 1982 og som har hovedsæde i København. Virksomheden designer, fremstiller og markedsfører smykker, som bliver solgt i flere end 100 lande hos omkring 7.500 forhandlere, herunder flere end 2.400 konceptbutikker. På verdensplan beskæftiger Pandora over 22.300 medarbejdere.

Virksomheden fremstiller sine smykker i Thailand. Kerneprodukterne hos Pandora er armbånd med tilhørende charms – små smykkedele, der kan sidde på armbåndene.

I 2017 åbnede Pandora en håndværksfacilitet i det nordlige Thailand, som modtog en LEED-guld-certificering – Leadership in Energy and Environmental Design.

 

Året efter åbnede en ny LEED-guld-certificeret håndværksfacilitet i Gemopolis, som blev bygget til at imødekomme Pandoras efterspørgsel på smykker af høj kvalitet.

Men hvordan ser Pandoras aktier ud i dag? Det undersøger vi i herunder.

Historien bag Pandora

I 1982 blev Pandora stiftet af ægteparret Winnie og Per Enevoldsen, som i dag er skilt. Per Enevoldsen er guldsmed, og parret begyndte deres smykkerejse i 1979, hvor de overtog en lille guldsmedforretning på Nørrebro i København. I 1982 importerede de smykker fra Thailand, og virksomheden blev stiftet. Som efterspørgslen steg, solgte de til engros. I 1989 besluttede Pandora at producere egne smykker i Thailand.

Kapitalfonden Axcel købte i 2008 60 procent af Pandora, og i 2010 blev Pandora børsnoteret. Virksomhedens omsætning er vokset massivt i de senere år, men der har også været markante nedjusteringer og kursfald, siden de blev børsnoteret.

Da Pandora blev børsnoteret, trådte Per Enevoldsen ud af bestyrelsen. Tiden efter salget brugte han blandt andet på velgørenhedsarbejde, og i dag lever han som buddhistisk munk i Thailand. Berlingske Business opgjorde ham i 2016 som den 14. rigeste dansker med en formue på 6,9 mia. kroner.

I 2011 fremlagde Pandora et halvårsregnskab, hvor de nedjusterede kraftigt. Det medførte et fald i aktiekursen på over 70 procent, hvilket betød, at en Pandora-aktie kunne erhverves for under 40 kroner.

Den negative udvikling er dog vendt i 2019. Aktiekursen er steget en del siden 2011, og pr. november 2019 kan en Pandora-aktie erhverves for 288 DKK.

Pandoras omsætning var i 2013 på 9 milliarder I 2017 var den vokset til næsten 23 milliarder kroner. Omsætningen er dog faldet de seneste 3 år.

Det er gået så dårligt med salg mm., at Pandoras topchef Anders Colding Friis blev fyret i august 2018. Han blev erstattet af svenske Alexander Lacik, der står i spidsen for en toårig genopretningsplan, der skal få smykkevirksomhedens økonomi på rette køl igen. Det skal blandt andet ske ved at modernisere butikkernes udseende, lancere nye smykkekollektioner og gøre mere ud af markedsføringen.

På trods af det dårlige salg i 2019 – samt underskuddet på bundlinjen – er administrerende direktør, Alexander Lacik, optimistisk om fremtiden for Pandora:

“Vores resultater i tredje kvartal var påvirket af vores bevidst kommercielle nulstilling, og vi vil fortsætte med at tage de nødvendige beslutninger, der vil understøtte en langsigtet sund forretning for Pandora,” siger han til Ritzau.

Derudover tilføjer han, at forbrugerne har taget godt imod Pandoras nye lanceringer, og at det umiddelbart tegner til et solidt julesalg.

Sådan køber du Pandora-aktier

Har du besluttet dig for at købe Pandora-aktier, kan du bedst gøre det gennem en mægler online. Der skal ikke mere end tre trin til for at købe Pandora-aktier:

1. Find ud af, hvor mange aktier, du vil købe

Den første vigtige beslutning du skal tage er, hvor mange aktier du gerne vil købe fra Pandora. På den ene side skal du overveje, hvor meget af dit budget, du ønsker at bruge på at købe Pandora-aktier. Samtidig må du overveje, hvor meget risiko, du er villig til at tage.

2. Vælg den rigtige mægler
Når du ved, hvor mange Pandora-aktier du vil købe, skal du vælge en mægler. Her skal du være meget opmærksom på, hvem du vælger. Onlinemæglere som eToro og Plus500 adskiller sig fra hinanden på mange punkter i forhold til omkostninger ved handel og indlån. Desuden afviger brugergrænseflader og tilgængelige funktioner sig markant fra hinanden. Sæt dig derfor grundigt ind i fordele og ulemper ved forskellige onlinemæglere.

3. Køb Pandora-aktier online
Efter at have besluttet dig for, hvilken online-mægler, du vil vælge, skal du registrere dig. Normalt kræver det ikke mere end en e-mail-adresse og et telefonnummer. For at kunne indbetale et beløb til handel skal din konto verificeres. Det kan være, du bliver bedt om at uploade et foto-ID til formålet. Når du har klaret det, kan du deponere pengene. Når pengene er modtaget, kan du købe Pandora-aktier.

Pandoras aktieprognose 2020

De seneste 3 år er Pandoras aktiekurs dykket med mere end 65 procent.

For 3 år siden var markedsværdien på omkring 100 mia. DKK, men en kombination af et svigtende salg og mistillid fra Pandoras investorer har haft den konsekvens, at virksomheden på 3 år er blevet i omegnen af 70 mia. DKK mindre værd på børsen.

I 2019 er Pandoras salg gået tilbage. Pandora kom ud af tredje kvartal 2019 med en faldende omsætning og et minus på bundlinjen.

Efter virksomheden har fremlagt regnskab og nedjusteret forventningerne til det samlede 2019, faldt aktiekursen 10 procent på børsen.

I det skuffende regnskab for tredje kvartal var resultaterne dårligere end analytikernes forventninger. Pandoras organiske vækst er i kvartalet faldet med 14 procent. Det er 3 procent mere, end hvad analytikerne havde forventet.

Virksomheden landede en omsætning på 4,4 mia. DKK i kvartalet, hvilket er knap 200 mio. DKK lavere end forventet. Derudover skuffer også Pandoras driftsindtjening med knap 100 mio. og lander på 891 mio. DKK.

Investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, udtaler til Berlingske: “Selve regnskabstallene er ringere end forventet. Pandoras omsætning/afsætning er stadig udfordret. For investorerne er det fortsat endnu for tidligt at hævde, at turn-around med sikkerhed er gennemført succesfuldt. Håbet er lysegrønt, men der er ikke vældig meget ny energi i selve tallene, der overbeviser investorerne om at det endelig vendepunkt er indtruffet.”

Salget er især faldet i USA og Kina, som er vigtige markeder for Pandora.

Pandora har yderligere oplyst, at virksomheden har fundet ny bestyrelsesformand. Det bliver Peter Ruzicka, som tidligere har arbejdet i Orkla i Norge, der tager over efter Peder Tuborgh.

I øjeblikket ligger Pandora-kursen på omkring 288 DKK.

Konklusion

Det er endnu for tidligt at sige, om ambitionerne viser sig at gavne salget og bundlinjen i forhold til den nye strategi, der er blevet lagt for, hvordan Pandora rejser sig igen. Eksperter peger på, at det nok først vil være synligt i regnskaberne et stykke ind i 2020.

Det ser ikke for godt ud hos Pandora, men det kan sagtens vende. Virksomheden er inde i en overgangsfase, hvor den nye strategi, der er lagt for vejen, lige skal have lov til at bundfalde sig i virkeligheden – blandt forbrugerne på et globalt plan – og derfor kan der sagtens gå en rum tid – før man vil kunne se, om der er blevet taget godt imod nye koncepter, kollektioner og initiativer hos Pandora.

Aktieprisen er ganske favorabel i øjeblikket, fordi regnskabet for tredje kvartal var så skuffende. Det betyder til gengæld, at eventuelle interesserede investorer i Pandora-aktien, som tror på, at virksomheden nok skal få vendt skuden i 2020 (og på længere sigt), har mulighed for at købe aktien billigere.

eToro

Vores bedømmelse

Invester i aktier, kryptovaluta, ETF'er eller kopier andre investorer direkte fra din mobiltelefon eller computer.

Fordele Ved Platformen

 • Køb Aktier Uden Kurtage
 • Stort udvalg af aktier fra USA
 • Kun danske aktier som CFD’er
 • Kopier Andre Investorer Automatisk

Nordnet

Vores bedømmelse

Nordens største børsmægler. Invester i aktier, obligationer, fonde og ETF'er med mulighed for pension.

Fordele Ved Platformen

 • Dansk kundeservice
 • Alle danske aktier
 • Kurtage på min. 29 kr.
 • Pensionsopsparing + månedsopsparing
 • Automatisk indberetning til SKAT

DeGiro

Vores bedømmelse

Kendt for at være en af de billigste online børsmægler på nogle aktier. Invester i aktier, obligationer, fonde og ETF'er.

Fordele Ved Platformen

 • Kurtage på 12 kr + 0,038% på danske aktier
 • Kurtage på 0,50 euro + USD 0,004 pr. aktie på USA aktier
 • Dansk kundeservice
 • Køb danske aktier