Aktieinvestering For Begyndere

Aktier for Begyndere

Det kan være svært at finde ud af hvordan du lærer at handle med aktier som begynder hvorfor jeg har samlet denne guide til aktiehandel der tager dig fra begynder til øvet og besvarer alle dine spørgsmål. Mange drømmer om at investere i aktier og historier i medierne om virksomheder som Svenske Fingerprint Cards AB der i 2015 steg med over 2000% i 2015 kan få mange til at tro at aktier er den sikre vej til rigdom. Bagsiden af medaljen er dog mere dyster og i 2017 er den faldet til niveauet fra starten af 2015 hvor aktien var 35 kr værd. Langt fra de 120 kr pr. aktie da de var på toppen og en påmindelse om at det lige så hurtigt kan gå den modsatte vej.

Der er heldigvis mange måder at handle aktier på og at investere i enkelte aktier er en af de mere risikable. Jeg vil her i guiden gennemgå alle mulighederne og hvad fordelen og ulemper ved de forskellige er. Aktier er kort sagt en ejerandel i en virksomhed og risikoen er at virksomheden kan være 0 kr værd imorgen. Derfor vil jeg både tale om investering i enkelte aktier og indexer hvor du kan vælge at sprede din risiko over mange aktier i et enkelt land eller en bestemt branche. Aktier har historisk set være en god investering de sidste 100 år med få undtagelser og hvis man investerer langsigtet kan jeg også trygt sige at jeg stadig mener at det er en god investering. Der er dog kommet større konkurrence, flere forstyrrende faktorer og meget andet der gør at det er svært at ramme de få aktier, da daytradere, aktiecomputere og store fonde har sat sig tungt på de områder. Men kan du “nøjes” med 5-10% i årligt afkast og har du en langsigtet fokus der ikke påvirkes af nedgang i en årrække så er der stadig gode muligheder.

 

Bliv medejer og tjen penge

Når du køber en aktie, så bliver du medejer at virksomheden, og har dermed ret til eventuel overskudsdeling, altså en form for dividende eller afkast, som typisk afregnes hvert år. Den anden måde at tjene penge på aktiehandel, handler om at købe og sælge aktierne på de rigtige tidspunkter, og altså købe dem billigt og så sælge dem lidt dyrere, som så giver et afkast eller en fortjeneste.

Aktiehandlen i dag, foregår via internettet på platforme som er udviklet til formålet. Det er ret enkelt at tilmelde sig og oprette en profil, sætte penge ind på en konto, og så handle med din ”formue”. Platformene er koblet op på de forskellige børser rundt om i verden, og du kan handle med både danske og udenlandske aktier.

Det lyder måske teknisk, men når du først kender de grundlæggende begreber er det en verden der er let at finde rundt i. Handelsplatformene er idag helt digitaliserede og flere virker endda fra mobile Apps så du kan sidde på ferien og holde øje med dine aktier.

 

 

Sæt dig ind i tingene

Før du går i gang med at investere i aktier, så er der nogle vigtige ting du skal sætte dig ind i, så du på den måde får den bedste start på dit investeringsprojekt med aktier. Du skal kende de vigtigste termer eller benævnelser/begreber som du vil møde på din vej, og du skal forsøge at indsamle lidt information om de virksomheder du vælger at investere i. Du skal for eksempel vide hvad Bull-marked, C20, indeks, SmallCap, MidCap og Gearing betyder og hvad det går ud på. Det kan virke uoverskueligt som begynder, men når først grundbegreberne begynder at falde på plads vil du hurtigt fange de mere avancerede begreber.

En god måde at lære omkring dette på er at læse op på det imens du deltager i et aktiespil hvor du handler med virtuelle penge. På den måde får du et indblik i hvordan verdenen fungerer imens du lærer det basale. Jeg har samlet en oversigt over aktiespil som vil hjælpe dig godt på vej.

 

Lær at handle med aktier

Investering i aktier er som alle andre former for investering forbundet med en række ricici, men til gengæld kan de give et afkast. Det handler for dig om at finde en ricici du er villig til at løbe, uden at den er for høj i forhold til afkastet og så at have en sikkerhedsmargin som sikrer at du gennemsnitligt altid tjener penge.

Der findes idag mange professionelle investorer der kun beskæftiger sig med aktier og mange der er specialicerede i specifikke områder eller måske endda specifikke aktier. Samtidig findes der mange robotter der kan reagere på en tusindedel af et sekund når noget sker og altså handle langt hurtigere end mennesker.

De fleste private investorer har ingen intentioner eller chancer for at kæmpe imod dem. Jeg kategoriserer derfor private investorer i 2 kategorier, dem med en passion for enten handel overordnet eller en bestemt branche og dem der investerer for at sprede deres investeringer og få et gennemsnitligt afkast.

Hvis du drømmer om at gennemgøre mange handler så handler det om at sikre at de penge du tjener ikke bliver ædt op af den kurtage handelsplatformen tager. Det kan derfor godt betale sig at finde en platform med en lav kurtage. Er du bedre end gennemsnittet vil du normalt kunne tjene det samme ved at fortage mangle handler som personen der har investeret sine penge i top 20 aktier uden at gøre noget andet. Nogle år vil du være bedre, nogle år vil du være dårligere og er du en af de gode investorer kan du også komme til at have et bedre afkast samtidig med at du udlever din passion.

Min anbefaling er dog at investere i et aktieindex som C20 Cap der er de 20 største virksomheder på børsen i Danmark. Her kan du igennem en investeringsforening investere i de samlede 20 virksomheder og på den måde sprede din investering hvorfor din risiko for tab pga. en enkelt aktie der falder er mindre. Til gengæld skal du betale et gebyr til investeringsforeningen hvert år, typisk et beløb på 0,6-0,7% årligt hvis du venter 5 år inden du trækker pengene ud igen.

Jeg har spredt mine investeringer ud over C20 Cap og Nasdaq 100 som jeg mener er 2 relativt sikre indexer uden den store risiko for kæmpe fald og med mulighed for et fornuftigt afkast. De vil dog følge op og nedture på aktiemarkederne og det er derfor også en langtidsinvestering for mig som ikke skal hæves de næste mange år.

 

Find det bedste sted at handle aktier

Når du skal købe aktier vil jeg altid anbefale dig at gøre det online. Selv de små banker tilbyder det idag igennem deres netbank og tiden hvor du købte over telefon, fax, e-mail eller ligefrem som fysisk aktiehandler på børsen er ovre. Når du handler aktier online er fordelen at det går hurtigt, fra du har trykket på knappen til ordren er modtaget på børsen går der typisk under 1 sekundt og når det er aktier du handler er tiden vigtig, det kan nemlig hurtigt ændre sig.

Jeg håber at du har fået mod på mere viden og fakta omkring aktiehandle. Under menupunktet Aktier kan du lære mere og finde platforme at starte på. Husk at jo mere viden du har, jo større chance har du for at lave nogle gode investeringer, som giver dig et godt afkast over tid.

 

Skriv en kommentar