Anmeldelse af Viainvest

Viainvest er navnet på en crowdlending platform, der siden lanceringen i 2016 har haft fuld fart på. Det skyldes nok især deres høje renter, buy-back garanti og så at de er ejet af VIA SMS Group, der siden 2009 har udstedt forbrugslån, til private, i flere EU lande. En forretning der i 2016 udstedte korte forbrugslån for 75 mio. euro.

Tidligere solgte VIA SMS Group deres lån igennem Viventor, men indså at de faktisk kunne tilbyde et bedre produkt til investorer, hvis de selv solgte lånene, direkte til investorer, på deres egen platform, og stiftede derfor Viainvest.

Jeg fulgte i 2016 Viainvest fra sidelinjen, men bestemte mig i 2017 for at hoppe med ombord. Jeg er især glad for den korte løbetid på lånene, der gør at jeg hurtigt kan trække mine penge ud, hvis jeg føler at risikoen bliver for høj, eller jeg finder en anden investering. Renterne er også fornuftige på 11-12% og selve platformen var let at gå til.

Kunne du tænke dig at lære mere om Crowdlending? Så start med at læse min artikel Crowdlending for Nybegyndere

 

Hvem er Viainvest?

Viainvest er en del af VIA SMS Group, der siden 2009 har tilbudt financielle services til EU-borgere, og som i dag dækker Letland, Sverige, Tjekkiet, Polen og Spanien. Igennem de sidste 8 år har gruppen udstedt mere end 1 mio. lån, og med platformen Viainvest kan private investorer nu blive en del af virksomheden. VIA SMS Group driver en bred vifte af virksomheder indenfor finans og fintech, hvor Viainvest er det nyeste skud på stammen. Viainvest blev i 2016 oprettet for at kunne tilbyde flere forbrugslån, uden at skulle se efter opkøb fra etablerede banker eller investorer.

Viainvest tilbyder investering for helt ned til 10 euro, i korte lån fra 3 forskellige VIA SMS Group firmaer. De 2 firmaer tilbyder små lån på op til 30 dage i henholdsvis Spanien og Tjekkiet. Det sidste firma tilbyder lån i Letland, hvor de både har kreditkort lån, forbrugslån på op til 12 måneder og korte lån på op til 30 dage. Fælles for alle lånene er at renten, du som investor får, er imellem 11,2% og 12%

Alle lån på platformen har buy-back garanti, men der er ikke noget sekundært marked, hvor investorer kan sælge investeringer internt. Den lave lånetid sikrer dog stadig stor likviditet i din portfølje på platformen. VIA SMS Group beholder selv en investering på 5% i alle lån, hvilket skal vise at de også har interesse i at minimere antallet af dårlige betalere.

VIA SMS Group tilbyder ikke kun låneprodukter, de har i Sverige også lanceret en opsparingskonto med en høj rente, hvor man kan indsætte op til 50.000 SEK. Det er dog ikke et produkt der er, eller lader til at blive, tilgængeligt for os i Danmark.

Viainvest er ikke nye i P2P branchen, tvært imod har moderselskabet, VIA SMS Group, længe tilbudt P2P lån på den anden crowdlending platform Viventor. Den administrende direktør for Viventor var i starten en del af ledelsen hos Viainvest, men er det ikke længere. Det har også været tydeligt at de 2 firmaer benytter samme advokatfirma, da flere papirer i starten havde fejl, hvor der stod Viventor frem for Viainvest. Ikke noget jeg ser som negativt, men nærmere et udtryk for at de har bånd personer og virksomheder, med lang erfaring, som kan give dem et solidt fundament at starte på.

Virksomheden har et samarbejde med Deloitte der løbende laver audits af firmaet og følger dem. Det samme gør de lokale myndigheder i landende hvor de udsteder lån og er registeret som låneudbydere.

Viainvest har siden starten i 2009 haft sorte tal på bundlinjen og opbygget en forretning der spænder over mange forskellige finansprodukter. De er derfor ikke afhængige af en enkelt indtægtskilde, som mange andre P2P platforme. Deres Buyback garanti opretholdes af dem selv, men bygger på statistik fra flere år i branchen samtidig med at de opbygger en større og større kapital til at klare udsving i markedet.

Vil du investere i Viainvest eller læse mere? Så Via Invest

Styrker og Svagheder

Viainvest er en ny spiller på markedet, men med i rygsækken har de et moderselskab, med 8 år i fintech branchen, og erfaring fra andre crowdlending platforme. Jeg har her opstillet de styrker og svagheder jeg ser ved platformen.

Styrker

  • Buy-back garanti.
  • Lav løbetid på lån.
  • Højt afkast på 11-12%.
  • Moderselskabet VIA SMS Group beholder selv en investering på 5% i alle lån.
  • Offentligt regnskab for moderselskabet VIA SMS Group.

 

Svagheder

  • Kun 3 låneudbydere, som alle ejes af VIA SMS Group.
  • Intet sekundært marked.
  • Firmaet blev først stiftet i 2016.

Strategi

Mine investeringer på platformen er helt simple, jeg investerer i alle lån med en løbetid på under 6 måneder. Renterne er næste ens, så jeg sørge bare for at mine penge bliver investesteret, og ikke står uden at trække renter. Og det ser ud til at der er rigeligt med lån, på platformen, at vælge i mellem. Jeg har endnu ikke prøvet at mine penge ikke er blevet geninvesteret samme dag, som jeg har fået tilbagebetaling på et lån.

Mit mål er at Viainvest udgør 10-15% af min samlede Crowdlending portfølje, og er dermed den platform der udgør den mindste andel af min portfølje. Det er samtidig også en af de få platforme, som kun udbyder egne lån og fortsat er den nyeste dreng i klassen, hvorfor jeg holder mine investeringer lidt nede.

Jeg vil aldrig anbefale at lade Viventor udgøre en stor del af din Crowdlending portfølje, da det hele bygger på et moderselskab. Men alle tal ser sunde ud, og jeg tør derfor godt at bruge platformen til at differenciere mine crowdlending investeringer.

Vil du investere i Viainvest eller læse mere? Så Via Invest

 

Vigtigt! Slip for dobbeltbeskatning

Viainvest indbetaler automatisk skat af din crowdlending indkomst i Estland hvilket betyder at du ville betale skat af dine renter i både Estland og Danmark hvis du ikke er lidt vågen.

Det er vigtigt at du sørger for dette inden du investerer dine første penge, da det kun gælder for investeringer efter de har modtaget og godkendt dokumenterne.

Du løser det ved at indsende et “Tax Certificate til Viainvest. For at få fat i denne erklæring skal du logge ind i selvbetjening på skat og bede om en erklæring på at du er fuldt skattepligtig i Danmark, så vil de sende en erklæring du kan videresende til Viainvest.

Gør du ikke dette risikerer du at de betaler op til 25% skat af dine renter inden du ser dem.

 

Konklusion

Viainvest har, siden de åbnede i 2016, bevist at de forstår at opbygge en succesfuld Crowdlending platform. De har ikke alle de samme features, som de store platforme har, som apps og sekundære markedspladser, men de har en fungerende platform med mange lån og fine renter.

Alle lånene har buy-back garanti og er korte, hvilket gør det til en platform uden mange faldgrupper. Det gør også at du hurtigt kan trække dig ud af platformen, hvis der er tegn på en negativ udvikling hos enten platformen eller markedet.

Viainvest har passet godt ind i min portfølje, da jeg i forvejen investerer på de store platforme, og gerne ville dele mine investeringer lidt mere ud. Var jeg helt ny til Crowdlending er det dog ikke platformen jeg ville starte med, så ville jeg vælge en større platforme som Mintos der tilbyder flere investeringsmuligheder og værktøjer.

 

Vil du investere i Viainvest eller læse mere? Så Via Invest

 

2 kommentarer til “Anmeldelse af Viainvest

Skriv en kommentar