Den Finansielle Ordbog

Der findes rigtig mange finansielle termer der kan være svære at forstå for almindelige mennesker, jeg har derfor lavet denne ordbog der samler en lang række af de mest almindelige termer og deres betydning.

Har du en term du syntes mangler eller en term du ikke ved hvad betyder? Så skriv en kommentar og jeg vil finde svaret og tilføje den til listen.

A

B

C

Crowdlending
Betegner det forhold, hvor flere låneudbydere går sammen om at financiere en virksomhed eller en privat persons lån. Låneudbyderne kan være både privatpersoner og virksomheder.

Crowdfunding
En betegnelse for hvordan man kan financiere et nyt produkt, en film eller noget helt 3. med mange mindre transaktioner. Det handler om at mange små beløb fra crowden tilsammen kan udgøre en større funding.

D

Debitor
Den part i et låneforhold der skylder penge, også kendt som det modsatte af kreditor eller lånetager.

E

F

Fintec
En betegnelse for innovation i finansbranchen igennem teknologi. Eksempler er crowdlending, Mobilepay og Transferwise der alle er børn af en stigende interesse fra både banker og andre virksomheder i Fintec.

G

H

Hovedstol
Den oprindelige størrelse af et stiftet lån inklusiv alle opstartsomkostninger. Dette tal vil ikke ændre sig når der afdrages på lånet eller tilregnes renter løbende, her vil man istedet bruge ordet restgæld.

I

J

K

Kreditor
En betegnelse for en part der har penge tilgode, i nogle forhold også kaldet långiver.

L

Långiver
Personen eller virksomhed der udbyder et lån til låntager

Låntager
Person eller virksomhed der modtager et lån fra långiver og betaler renter og afdrag.

M

N

O

P

P2P
Se Peer-to-Peer

Peer-to-Peer

Også kalder P2P og står for en transaktion direkte imellem 2 parter uden mellemled. Bruges ofte i sammenhæng med Crowdlending hvor man vil symbolisere at det er 2 personer eller virksomheder der direkte låner penge imellem hinanden.

Pantebrev
Et pantebrev er et dokument der bruges til at stille sikkerhed i fast ejendom. Der findes flere former for pantebreve som realkreditpantebrev der er det pantebrev der bruges når du kan låne op til 80% af ejendomsværdien som et realkreditlån. Der er Ejerpantebrevet som bruges hvis du vil låne penge med sikkerhed i friværdien i den ejendom. Der findes også sælgerpantebrevet som bruges hvis du låner pengene af en privat person til at købe huset, eller måske af sælger.

Q

R

S

T

U

V

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

ÅOP
ÅOP står for årlig omkostnings procent og bruges når man skal udregne de samlede omkostninger ved et lån inklusiv opstartsomkostninger, renter, gebyrer o.lign. Det er den bedste måde at sammenligne lån på da dette tal ud over renter også indeholder alle gebyrerne.