Køb huset om vinteren og få det billigere

Som vejret bliver varmere, bliver køberne også mere varme, det ved ejendomsmæglerne udenmærket godt og priser bliver sat der efter. Forår og sommer er højtid for at købe ny bolig, månederne Maj, Juni og Juli står nemlig for over 40% af det samlede årlige hussalg. Så vil du have flest kvm. for pengene, kan det bestemt betale sig at vente til det bliver koldt og hussalget går istå, i vintermånederne er det ikke unormalt med udbudspriser, som er helt op til 10% under højsæsonen.

Vil du lære mere om huspriserne i vintermånederne? Så læs med her

Udsving i udbudspriser og afslag

Statistikker fra boligsiden Boliga viser, at der i højsæsonen, månederne Maj, Juni, Juli og August, gives i gennemsnit 5% i afslag på boligkøb, hvor du i November, December og Januar nærmer dig et gennemsnitligt afslag på 10%. Udenlandske undersøgelser viser også, at boliger der udbydes i salg i vintermånederne, står til en lavere udbudspris. Et hus der udbydes i handlen i December, kan du således forvente står til 5-10% under, hvad det ville stå til, hvis de satte det tilsalg i maj.

Sætter du de 2 tal sammen, det større afslag samt den lavere udbudspris, kan du altså forvente at spare hele 10-20% på at købe dit nye huset i vintermånederne. Prisforskellen er også til at mærke på, du vil således kunne opleve en prisforskel på op til 300.000, hvis huset om sommeren stod til 2.000.000,-

 

Årsagen er Udbud og Efterspørgsel

Det kan lyde simpelt, men årsagen til prisændringerne er markedskræfterne, udbud og efterspørgsel. Om sommeren er der kun et lidt større udbud, men en lang større efterspørgsel. Da efterspørgslen stiger mere end udbudet, vil betalingsvilligheden også stige – Det resulterer i højere udbudspriser og mindre afslag.

Årsagerne til at efterspørgslen stiger kraftigt er mange, men de fleste vil ikke hive deres børn ud af skolen, midt i et skoleår, for at flytte og det gode vejr, det større udbud, den ekstra tid til at se på bolig i sommerferien og mange andet, er alle faktorer der presser efterspørgslen i top. Omvendt har sælgerne også bedre tid til at sætte huset tilsalg og derfor stiger udbudet også, men ikke i nærheden af den stigning vi ser i efterspørgslen.

 

Der er også ulemper

At være huskøber om vinteren, kan være lidt som at rende rundt til Januarudsalg, priserne er lavere, men det par skibukser du havde forelsket dig i måneden før, er måske udsolgt. Udvalget er lavere og rentestigninger, eller stigende huspriser, kan allerede have spist den gevinst du havde håbet at finde.

Men står du om vinteren og tænker på at vente til sommer, da du lige skal spare lidt ekstra op, kan det være en ide at begynde at kigge allerede nu. Det du når at opspare på de næste 6 måneder, vil med stor sandsynlighed blive slugt af højere priser på drømmeboligen.

 

Tør du at vente med at købe?

Som læser på Min Investering, er du sikkert interesseret i at købe drømmeboligen billigst muligt, men som altid handler det om at kende risikoen og vurdere, om man syntes at den er værd at løbe. Som med enhver anden investering kan det gå begge veje, og det er op til dig at opveje det mulige afkast mod risikoen og afgøre om du tør at vente.

 

 

Når jeg skal investere i nye lejeboliger, giver det altid god mening at købe om vinteren, lige inden årsregnskabet, så jeg kan nå at bruge noget af overskudet fra året, på de engangsudgifter, der er i forbindelse med et huskøb. Det falder mig derfor naturligt at købe i november og december, hvor priserne samtidig er lave og jeg kan gøre de bedste handler.

Har du købt et nyt sommerhus der tringer til en kærlighånd, er vinteren også en perfekt sæson, da du kan nå at have det klart til næste sæson, og du får de bedste handler i vinter perioden.

I sidste ende er det dog dig der skal vælge, men kan man sætte en pris på drømmeboligen? Du sparede måske ikke de 50.000, men du nåede at købe, inden den blev solgt til nogle andre, er det så det værd? Det vil de fleste nok sige Ja til og så kan de 50.000,- spares et andet sted. Men er du ude og investere tager det måske 2 eller 3 år før de 50.000,- er tjent igen.

Skriv en kommentar