Persondata politik Cookie Politik

Skat af Crowdlending inkomst

Desværre er reglerne for betaling af skat, når du investerer i Crowdlending, endnu ikke lige så klare som når du f.eks. investerer i aktier, men Skat har dog været ude med en vejledning, der hjælper et langt stykke af ad vejen.

Da jeg første gang benyttede denne vejledning, til at udfylde min indberetnig, var der dog en række punkter, hvor tvivlen alligevel meldte sig. Jeg skrev derfor til Skat og allierede mig med en revisor og jeg er nu, efter et par ugers korrespondence frem og tilbage, klar til at dele de svar jeg fik, med jer her på siden.

Der er 2 vejledninger fra skat med information om crowdlending. Denne overordnede vejledning og denne vejledning der forklarer om fradrag, valutaomregning og andre detaljer.

 

Det efterlod mig dog med en række spørgsmål som du finder her:

Hvilket felt skal jeg indberette i?
Det skal indberettes i felt 39 på årsopgørelsen. Her skal du indberette både renteindtægter og tab. Du skal altså selv fratrække tab, hvis de er større end bundgrænsen og det kan godtgøres at pengene er tabt.

 

Hvordan skal jeg præcist gøre med tab?
Du skal kunne godtgøre at pengene er tabt, før du kan få fradrag for tabet. Det betyder kort sagt, at du skal have rettens ord for at pengene er tabt. Der er andre metoder, men dette vil være noget du skal gennemgå med din revisor, i det konkrete tilfælde.

Hvis du har et samlet tab på mere end 2000,-, over et skatteår, må du få fradrag for dit tab. Er tabet under 2000,- må du ikke fraskrive dit tab.

Ofte vil det tage 1-2 år, fra lånet stopper på crowdlending platformen, til det har været for rettet og må afskrives som tab. Er der inden da en lang rykkerprocess, kan det tage endnu længere tid.

 

Hvordan omregner jeg fra den udenlandske valuta til DKK på årsopgørelsen?
Reglerne er klare, alle dine renteindtægter skal omregnes til DKK på årsopgørelsen. Den korrekte måde at gøre dette på, er at lave et Excel-ark med alle dine renteindtægter og datoerne for, hvornår du tjente pengene. Herefter indsætter du nationalbankens valutakursen for den pågældende dag, og får altså en udregning af dine renteindtægter i DKK ud fra valutakursen, den dag pengene blev tjent.

Jeg har automatiseret det i et Excel-ark, hvor jeg indsætter én række med alle årets dage, og én med valutakurser for den pågældende dag. Det kan jeg så bruge til at omregne den data jeg eksporterer fra de forskellige crowdlending platforme. Det tog mig 1 time at opsætte i år, og til næste år burde det kunne opdateres på 10 minutter.

Du kan hente et excelark med valutakurserne fra nationalbanken her

 

Hold dig opdateret

Alle spørgsmål og svar stammer fra korrespondencer med enten Skat eller min revisor. Det er ikke bindende svar og der kan altså stadig være fejl i det, eller reglerne kan have ændret sig siden. Jeg anbefaler derfor altid, at du selv læser op på de nyeste regler og er du i tvivl, kan du altid skrive direkte til Skat for svar på dine spørgsmål. De medarbejdere jeg har talt med forstår, hvad crowdlending er og har hurtigt kunne svare på mine spørgsmål.

Har du et spørgsmål jeg ikke besvarer her over? Så stille det endelig i kommentarfeltet – Så sender jeg det til Skat eller min revisor og bringer svaret her i oplægget.

 

Kunne du tænke dig at finde flere af mine indlæg om crowdlendning? Så se min crowdlending oversigt her

Skriv en kommentar